Dokumentation
Ålakustens kulturarvsförening har i samarbete med Kiviks Museum och Artes Liberales AB Förlag dokumenterat ålarvet och gett ut följande böcker:
2019 (i ny upplaga 2021) Ålakusten - en vandringsledsbok
Ålakusten - den historiska sträckan i Hanöbukten mellan Åhus och Stenshuvud, där människor har fiskat ål i tusentals år, och där det finns en unik ålfisketradition med bodar, drätter och ålagillen.
Det är ett utrotningshotat immateriellt kulturarv, ett levande hantverk, som nu dokumenteras i en egen vandringsledsbok längs en av Sveriges absolut vackraste kustlinjer.
Välkomna att vandra och uppleva natur och kultur tillsammans med Ålakustens kulturarvsförening och Kiviks Museum.
2020 Ål en urgammal matkultur
ÅL! Denna älskade och kontroversiella fisk, som skapar så mycket debatt, forskning och frågor. Sedan åtminstone bronsåldern har människan aktivt fiskat ål, kanske ännu längre. Och på medeltiden infördes de drätter, som än idag styr och reglerar fisket längs Ålakusten. Ålen är uppskattad för sitt rika näringsinnehåll av nyttigt fett, Omega 3, D-vitaminer och proteiner. Och så är det ju så himla gott, i alla former!
Vattenkraftsturbinerna runt om i Sverige hotar att utrota ålen för gott, liksom de många miljögifterna, predatorerna säl och skarv och det oreglerade glasålsfisket i Medelhavet. En liten, hårt reglerad rest av ålafisket finns kvar, bland annat längs den mäktiga Ålakusten från Åhus till Stenshuvud. Tack och lov finns det ännu några ålafiskare kvar som kan hantverket bakom att fiska ål och föra traditionen vidare.
I den här boken har Maria Blombärg, legendarisk ålakäring med många ålagillen bakom sig, samlat en mängd recept som hon utvecklat. Alla recept har kärleken till ålen som sin viktigaste ingrediens. Läs, njut och testa själv!
2020 Ålafiskare från Ålakusten minns
Fyra ålafiskare från den legendariska Ålakusten berättar. De representerar olika generationer och har delvis samma upplevelser, delvis väldigt olika av det ålafiske som en gång var ett av de största i Europa, men som idag är reducerat till en spillra. Tillgången på ål har minskat, och politiska beslut hotar nu den sista existensen av ett helt immateriellt kulturarv, med yrkeskunskaper som ärvts i generationer.
En gång, för inte så länge sedan, fanns det avsättningsmarknader för ål i både Sverige och Tyskland, och med en rad olika produkter som baserades på ål; rökt ål, inkokt ål på burk, rökt ål i olja och ålfärs i tub. Vi hör berättelser från ålakvassarnas och de stora ålproduktfabrikernas tid.
De fyra berättelserna representerar en spännvidd på över etthundra år, och en historisk utveckling på alla plan i socioekonomiska förutsättningar, landskapsbildens förändringar, kulturella sedvänjor, politiska trender, miljöhot, tillgångsutveckling och regelverk.
Det här är Ålakusten. Igår och idag.